Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

· Ποιοι πολίτες ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ’ όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια: Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά) Κέντρα Υγείας ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

· Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό

Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.

· Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

· Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό καθαρισμό με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό.

· Εάν φοράτε μάσκα, τότε πρέπει να ξέρετε πώς να την χρησιμοποιήσετε και να την απορρίψετε σωστά

Επίσης: Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή (μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, επισκέπτες), θα πρέπει να εφαρμόζουν εκτός των βασικών προφυλάξεων και τις προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων. (Πηγή Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος)

Κατηγορίες: Υγεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο